Bax Houthandel
Uw mandje is momenteel leeg.
Aanbiedingen

Aanbiedingen houten vloeren

Budget lamelparket Lamelparket Massief houten vloer Laminaat MDF plinten wit Vloer accessoires
Vragen?...stel ze ons!

Open onze chat box of:


bax-houthandel-team-new

bel-me-terug

 

BEL: 0342-420880

Zoeken
Waarom Bax Houthandel

MKB OK keurmerk

  • Eigen import en productie
  • Topkwaliteit
  • Service
  • Magazijn en showrooms
  • Snel en veilig online betalen
  • Alles uit voorraad
  • Eigen transport
  • Eigen legteams
  • Scherpe prijzen

Betaal methode

Houten Vloeren Prijzen

prijzen-houten-vloer

Aanvraag Vloeren Offerte

hout-offerte-aanvraag

Vestigingen Bax Houten vloeren

bax-vloeren-vestigingen

Bax Houthandel Brochures

bax-brochureAfdrukken

Massieve Houten Vloer Leggen | Massief houten vloeren leginstructie

Massieve Houten Vloer Leggen

Massieve houten vloeren en parket installatie.

Belangrijk voor iedere houten vloer is dat de ondervloer voldoende egaal moet zijn. Op zich kan in ieder huis een houten vloer echter als de vloer scheef is of veel verloopt dan kan een houten vloer wel worden geplaatst, het nadeel is dat de vloer kan gaan kraken. Een kleine oneffenheid is door ons wel te verhelpen. Het renoveren van vloeren waarbij bijvoorbeeld houten balken opnieuw moeten worden gezet is het werk voor aan aannemer die hierin is gespecialiseerd. Een niet egale vloer of verlopen in de vloer zorgt voor vering, dit kan leiden tot kraken.

Houten vloeren leginstructie

 


 houten-vloeren-installeren

Vloerdeel

Normaal folie of 11 decibel reductie folie

draag vloer

Voordeel

Vloerdikte blijft beperkt en dit is een goedkope techniek. Bij massief hout is deze techniek minder dan vast leggen. Voor parket kan dit niet.


Nadeel

Er kunnen in een vloer die zwevend is geïnstalleerd sneller kieren komen. Met span veren wordt de kans op kieren verkleint door zijwaartse druk te plaatsen. In het midden van de vloer is deze zijwaartse druk niet zo groot meer en is er kans op kier vorming.


Houten vloeren leginstructie * Voorkeur met onderburen

 houten-vloeren-leggen

Vloerdeel

2-3 mm folie

10 mm hardboard platen

11 decibel reductie folie (5 mm) Draag vloer

Voordeel

De vloer als geheel is zwevend, u heeft geen contactgeluid. De vloerdelen worden blind vernageld op de houten platen, hierdoor wordt ieder vloerdeel afzonderlijk vastgezet. U heeft hiermee minder kans op kieren en opspelende planken. De constructie is veel beter dan bij zwevend installeren. De vloer bouwt middels deze techniek weerstand op, waardoor vervorming wordt gereduceerd. Deze techniek kan ook bij parket vloeren worden toegepast.

 

Nadeel

De dikte van de vloer is hoger en de vloer kost iets meer.


Houten vloeren leginstructie* Voorkeur zonder onderburen

 houten-vloer-parket

Vloerdelen

3 mm folie

13 mm rachels met soft board platen (30 cm breed)

Draag vloer

Voordeel

Rachels worden met beton lijm vastgezet op de beton-/plavuizen vloer. De vloerdelen worden blind vernageld op de houten rachels, hierdoor wordt ieder plank afzonderlijk vastgezet. U heeft bij deze techniek veel minder kans op kieren en opspelende planken. De constructie is veel beter dan bij zwevend installeren. De vloer bouwt door deze techniek weerstand op, waardoor vervorming wordt gereduceerd. Deze techniek is niet geschikt voor parketvloeren.

 

Nadeel

De dikte van de vloer gaat naar ongeveer 35 mm en kost iets meer dan de zwevende techniek.


 leggen-vloeren

Vloerdeel

3 mm folie

10 mm hardboard platen

Draag vloer

Voordeel

10 mm platen worden met beton lijm vastgezet op de draag vloer. De vloerdelen worden blind vernageld op de houten platen, hierdoor wordt ieder vloerdeel afzonderlijk vastgezet. U heeft bij deze techniek veel minder kans op kieren en opspelende planken. De constructie is erg goed doordat de houten vloer volledig wordt gedragen. De vloer bouwt middels deze techniek weerstand op, waardoor vervorming wordt gereduceerd. Deze techniek kan ook bij parketvloeren.
 

Nadeel

De vloer dikte wordt +/- 33 mm en kost aanzienlijk meer.


 installatie-houten-vloer

Vloerdeel

verlijming

10 mm hardboard

platen Draag vloer

Voordeel

10 mm platen worden met beton lijm vastgezet op de draag vloer. De vloerdelen worden blind vernageld en verlijmd op de houten platen, hierdoor wordt ieder vloerdeel afzonderlijk vastgezet. De constructie is erg goed doordat de hoogste weerstand wordt gecreëerd en de houten vloer volledig wordt gedragen. De vloer bouwt middels deze techniek weerstand op, waardoor vervorming wordt gereduceerd. Deze techniek is ook geschikt voor parketvloeren.


Nadeel

De vloer dikte wordt +/- 30 mm en kost aanzienlijk meer. Het grootste nadeel zit in het feit dat compleet verlijmde vloeren nagenoeg niet te herstellen zijn. Wij raden deze techniek niet aan bij massieve planken. Bij parket kan dit wel alleen is hier een beperkte herstel mogelijkheid.


Houten vloeren leginstructie en vochtigheid

Voordat u de houten vloerdelen in huis haalt behoort de lucht vochtigheid in de ruimte waar u de planken gaat plaatsen, tussen de 45% en 65% te zijn.

De lucht vochtigheid kunt u meten met een hygrometer die bij ons verkrijgbaar is. U beheert lucht vochtigheid met een lucht bevochtiger, lees dit artikel goed, het voorkomt veel problemen.

Hout is een natuurproduct dat door middel van een te hoge lucht vochtigheid kan gaan uitzetten en door een te lage lucht vochtigheid kan gaan krimpen.

Is deze te hoog, dan kunt u deze omlaag brengen door de ruimte te verwarmen en die vervolgens een half uur te ventileren, zodat de warme lucht het vocht naar buiten af kan voeren. Ook kunt u vocht vreters gebruiken.

Is de lucht vochtigheid te laag, dan kunt u deze omhoog brengen door bijvoorbeeld water bakjes aan uw radiatoren te plaatsen als het gaat om 2-3%, wordt het droger dan heeft u een een luchtbevochtiger nodig.

Heeft u dit alles in orde, dan kunt u de vloerdelen in de kamer plaatsen. Na ongeveer anderhalve week acclimatiseren kunt u de vloer installeren.

 

Informatie over het materiaal

 

De planken hebben een mes en een voeg rondom.

De onderzijde van de plank is voorzien van krimp naden, zodat de kans op scheuren door mogelijke werking van de plank wordt geminimaliseerd. Bij parketdelen is dit niet noodzakelijk.

Werk met planken altijd met het mes van de plank naar u toe. Bij parket volgt u het patroon. Let op niet alle planken zijn hetzelfde bij parketvloeren. De kopse mes en voeg zijn voor de helft in spiegelbeeld anders kunt u de vloer niet installeren.


Houten vloeren leginstructie, de nieuwe vloer geschoten aan de oude vloer

 

Nieuwe vloerdelen dwars over oude vloerdelen is een eenvoudige oplossing. Nagel of schroef eerst de oude vloerdelen goed vast. Rol vervolgens de isolatie uit en breng de nieuwe planken aan. De folie laag egaliseert de oude vloer geheel of gedeeltelijk en verminderd klossen van hout op hout en kraken. Plinten en deuren moeten wellicht worden aangepast.

 

Houten vloer op rachels met daartussen soft boardplaten

 

Op een beton vloer lijmt u houten latten (rachels) met beton lijm.

Smeer de rachels ruim in en druk ze goed op het beton. Verzwaar ze met een aantal vloerdelen om tot een optimale hechting te komen. Leg een rij soft boardplaten en sluit daar de volgende rij ingesmeerde rachels op aan. U maakt op deze wijze de ondervloer af. Rol vervolgens de folie uit met de zilveren kant boven over de latten en soft board en plak de naden af met tape. U plaatst de planken haaks op de latten en schiet ze vast m.b.v. een tacker, voorzien van 3,5 of het liefst 4 cm koploze spijkers.

 

Het leggen van een zwevende vloer

 

Rol de folie uit over de ondervloer met de zilveren kant boven. Leg vervolgens de planken, voorzien van lijm, in de groef van de plank. U kunt volstaan met strepen lijm van ongeveer 10 cm, met een interval van 20 cm. Vervolgens bouwt u de vloer op. Na afloop brengt u de span veren aan.

  Benodigd gereedschap

 

Gereedschap: voor het leggen van een houten vloer heeft u een aantal gereedschappen nodig.

Als u deze vast gaat schieten; een tacker met een compressor 8 bar. Als u huurt, leg dan uit wat u gaat doen zodat u de juiste tacker meekrijgt. In principe werkt u met 3.5 - 4 cm koploze spijkers.

Het is handig te werken met een afkort zaag, of u zaagt planken af met een goede decoupeerzaag zaag. U heeft verder nodig: een potlood, beitel, duimstok, winkelhaak, goede decoupeerzaag en eventueel rollers, kwast en spons om de vloer af te werken. Zorg voor een paar schoonmaak doeken.

 

Het aanspannen van vloeren

 

Op een houten onder vloer, rachels of board kunt u de vloerdelen licht aanspannen; gebruik niet te veel kracht. Plaats een slag blokje in het mes van de plank die u wilt aanspannen, sla de beitel onder een hoek van 45 graden. in de onder vloer en duw de beitel nu van u af. Als de naad goed dicht is schiet u naast de beitel het vloerdeel vast. Wij raden u af zwevende vloerdelen aan te spannen, breng spanning aan met de span veren.

 Valt de naad niet goed, probeer dan een andere plank.

 Als het vloerdeel te krom is geworden, zaag deze dan op de plek van de kromming door. De plank is nu wel bruikbaar is.


Algemeen

Heeft u platte plinten, dan kunt u de vloerdelen 2 cm rondom vrijhouden van de muur. Bij staande plinten moet dit minimaal 1,5 cm zijn.

Na de eerste twee rijen vloerdelen kunt u checken of deze recht liggen:

span een touwtje boven de naad en u kunt zien of de vloer recht of krom ligt. (Is deze krom, gebruik dan een rechter deel. Een goed begin is het halve werk!

Plaats de afstand blokjes (1,5 of 2 cm) tussen wand en vloerdelen zodat u zeker bent dat de vloer niet verschuift. Houd de kop naden in de vloer rijen bij voorkeur 30 cm van elkaar af.

Wij adviseren het mes van de plank naar u toe te leggen. De eerste kunt u prepareren op aanlopen tegen de wand door de onderzijde van de voeg van de plank af te zagen. Tevens adviseren wij u de sluit  stukken van de vloer bij de wanden en de deur sponningen schuin in te zagen, bijvoorbeeld op 45 graden. Bij aanlopen van de vloer tegen deze barrières kunt u eenvoudig met een beitel een stukje van de zijkant van de plank wegnemen zodat deze vrij komt te liggen.


 

INFORMATIE BETREFT ACCLIMATISEREN VLOERDELEN

Hout behoort 1 tot 2 weken te acclimatiseren.


Goed om te weten is dat lamelparket (duoplank), net zoals massief hout, gewoon kan werken als de toplaag vocht verliest of vocht toegediend krijgt. Omdat de onderlaag van de lamelparket (duoplank) watervast verlijmd multiplex is kunnen de vloerdelen nauwelijks gevoelig zijn voor vocht.


De toplaag van de lamelvloer is van massief hout, deze kan dus ook bij een te lage lucht vochtigheid vocht verliezen. Bij te snel indrogen klunen kleine tot grote scheurtjes ontstaan. Om deze gebeurtenis te beperken is het zeer belangrijk om de onderstaande informatie na te leven. Let op dat op het inscheuren van de lamelvloeren als gevolg van uitdroging geen enkele garantie wordt gegeven. Lees het artikel luchtbevochtiger.

Hieronder vind een u beschrijving waar u op moet letten tijdens de acclimatisatie periode en na de installatie van uw lamelvloerdelen.

De lamelparket vloerdelen dienen in de ruimte te acclimatiseren waarin ze uiteindelijk geplaatst gaan worden. Dus niet in een te droge of te natte schuur opslaan.

●  De minimale lucht vochtigheid in de ruimte moet minimaal 45% zijn en de maximale lucht vochtigheid mag 75% zijn. U kunt deze meten middels de meegeleverde hygrometer. Heeft u deze niet in uw bezit, dan kunt u deze alsnog bij ons bestellen. Indien de lucht vochtigheid onder de 45% komt, dient deze middels, onder andere, een luchtbevochtiger op peil gehouden te worden. Let op dat in periodes van vorst de buitenl uchtvochtigheid een dieptepunt kan bereiken van 25%. In deze periodes is het verstandig om de luchtbevochtiger een langere tijd onafgebroken te laten werken. Indien u geen luchtbevochtiger heeft, neem dan contact op met onze verkoopafdeling.

  De maximale temperatuur binnen mag 17 graden C zijn tijdens een vorst periode.

  In periodes van vorst dient u de lucht zuivering installaties van het huis uit te schakelen, deze voert uw schaarse vochtige lucht af naar buiten en trekt de droge lucht van buiten naar binnen. Indien deze aanstaat heeft het aanzetten van een luchtbevochtiger geen toegevoegde waarde.

  Laat de lamelvloerdelen bij veel zon niet pal achter glas acclimatiseren.

  Laat de vloerdelen niet te dicht bij een brandende open haard acclimatiseren, hierdoor wordt de toplaag te snel uitgedroogd. Voor massief hout geldt bovenstaande ook, alleen is de luchtvochtigheid nterval 45-65%. Bij eventuele vragen staat ons team u graag te woord voor vakkundig advies.

 


Installatie van een houten vloer

In dit onderdeel leggen wij u een aantal basale zaken uit rondom de installatie van een massief houten vloer:


1. De verschillende installatie onderdelen.

2. De keuze van een installatie techniek.

3. De voorbereiding tot de installatie.

1. De verschillende installatie onderdelen:

Grof weg kunnen wij de installatie van een houten vloer in een aantal fases onderverdelen.


A. Installatie ondervloer.

B. Plaatsing van de vloerdelen.

C. Voorbereiding tot de afwerking.

D. De afwerking.

E. Onderhoud.

A. Installatie ondervloer.
 

Deze bepaald de kwaliteit van uw houten vloer alsmede de herstel mogelijkheid als er iets fout gaat, zie dit onderdeel specifiek op;

 

Advies leg instructie voor houten vloeren, parketvloeren

B. Plaatsing van de vloerdelen.
 

De kunst is om met zo min mogelijk kieren te installeren. In de praktijk moet hout acclimatiseren waardoor hout in de lengte iets uit lood kan lopen. U zult bij de installatie van massief hout een zekere kier van 1 tot 2 mm her en der moeten accepteren. Een vaste installatie kent minder kieren dan een zwevende installatie doordat bij een vaste installatie de vloerdelen netjes kunnen worden opgespannen en direct kunnen worden vastgezet.

Let bij de installatie van de vloer op:

 

1. Tussen de kop naden per rij minimaal 20-30 cm aanwezig is.

2. Kopse verschillen niet te groot zijn, pak anders een andere plank.

3. Knoesten mooi zijn verspreid.

4. Er minimaal hoogte verschil is tussen de planken aan de zijkanten.


C. Voorbereiding tot de afwerking.
 

Na de installatie wordt de vloer aan de kop zijde nagelopen op grote verschillen, deze verschillen worden door schuren geminimaliseerd. Knoesten worden gevuld en plinten geplaatst, waarna de vloer wordt gepolijst en gestofzuigd. De vloer is klaar voor de afwerking.

Voor doe-het-zelvers van olie vloeren adviseren wij u de vloer door Bax Houthandel machinaal te laten oliën. Zeker als u kiest voor de oxidatieve oliën of kleur oliën.

D. De afwerking
 

In deze fase wordt de afwerking op gebracht,1 tot 2 maal na keuze van de soort afwerking.


E. Onderhoud
 

De levensduur van de afwerking materialen wordt bepaald door het naleven van de onderhoud instructie. Wij willen dat u zo min mogelijk handelingen op korte of minder lange termijn hoeft te doen.


2. De keuze van een installatie techniek
 

In het onderdeel leg instructie vindt u de exacte opbouw van de verschillende ondervloeren, vast of zwevend.

Bij de keuze van een techniek wordt afgewogen of de vloer vast of zwevend wordt gelegd. Daarna wordt de keuze verder afgewogen.


Zwevende technieken hebben grote nadelen:
 

1. Doordat de planken alleen in de mes en voeg zitten kunnen de vloerdelen bewegen. Door het bewegen kunnen de delen onderling gaan wijken en ontstaan er grotere en kleinere kieren. Zelfs als zwevende vloeren met span veren worden vastgezet. Deze veren hebben een kracht tot ongeveer de 5 de rij, daarna zien we weinig invloed. Toch is het goed om ze te plaatsen. Al zijn het 5 rijen met weerstand, de vloer heeft 2 tegenovergestelde wanden waardoor er dan zeker al 10 rijen met voldoende weerstand zijn.

2. Tijdens de installatie van zwevende delen kunnen kleinere kieren slecht worden aangedrukt en hebben we een zekere toleranties nodig om de vloer te installeren.

3. Een zwevende vloer trilt. Denk aan de porselein kast die naast de deur staat. Ieder keer als we op een zwevende vloer voorbij de kast lopen, trilt het service. Als het kan, kies altijd voor een vaste techniek, het liefst eentje met een goede mogelijkheid tot reparatie van de vloer als u een keer een ongelukje heeft.


 

Smartlife budget lamel Longlife lamelparketDecolife vloeren Solidlife massieve houten vloeren Sparky vloer afwerkingsproducten